«МАРКЕТИНГОВА ТОВАРНА ПОЛІТИКА»
ТЕСТИ
з навчальної дисципліни для контролю знань фахівців ОКР
«Бакалавр»
напряму підготовки 6.030507 «Маркетинг»
у вищих навчальних закладах ІІ-ІV
рівнів акредитації
Міністерства аграрної політики та продовольства України
Київ
«Агроосвіта»
2014
ТЕМА 1. «СУТНІСТЬ, ЗМІСТ І ЗАВДАННЯ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ
ПІДПРИЄМСТВА»
1.
Маркетингова товарна політика – це:
– комплекс заходів, у
рамках яких товари використовуються як основні інструменти виробничо-збутової
діяльності фірми;
– визначений курс дій,
принципи поведінки підприємства на товарному ринку; – сукупність засобів впливу
на споживача за допомогою товару;
+ комплекс заходів зі створення товарів і управління ними для
задоволення потреб споживачів та отримання підприємством прибутку.
2.
Зовнішнім фактором формування товарної політики є:
– позиція товару;
– сегмент ринку;
– маркетингова асортиментна
концепція фірми;
+ стан
конкуренції.
3. До
внутрішніх факторів формування товарної політики належать:
– фактори товарного мікроклімату;
– політико-правові фактори;
– соціально-демографічні фактори;
+ ресурсні, маркетингові та управлінські фактори.
4. Товарний потенціал – це:
+ сукупність факторів внутрішнього середовища підприємства;
– комплекс скоординованих
маркетингових заходів, спрямованих на досягнення організацією своїх цілей;
– сукупність груп, підгруп, видів, різновидів та
одиниць товарів, які пропонуються підприємством для продажу;
– сукупність факторів
зовнішнього середовища підприємства.
5. Товарний
клімат – це:
+ сукупність факторів зовнішнього середовища підприємства;
– об’єкт із параметрами, що підлягають вимірюванню
і перевірці;
– сукупність факторів внутрішнього середовища
підприємства;
– період, протягом якого товар знаходиться на ринку
і в сфері споживання.
6. Підприємства,
здійснюючи маркетингову діяльність, орієнтуються на:
+ виробництво товарів, потрібних споживачеві й на які існує значний попит;
– продаж товарів, що вже вироблені без урахування
потреб споживачів;
– збут виготовленої продукції;
– вивчення
нових сегментів ринку, розширення існуючих ринків збуту.
7.
Концепція вдосконалення виробництва стверджує, що:
– споживачі купуватимуть найдешевші товари;
– споживачі купуватимуть товари з найвищою якістю;
– споживачі не купуватимуть товари підприємства,
якщо не буде докладено зусиль у сфері збуту і стимулювання;
+ споживачі мають прихильність до товарів, які широко розповсюджені і доступні
за вартістю.
8.
Концепція збуту стверджує, що:
– споживачі мають
прихильність до товарів, які широко розповсюджені і доступні за вартістю;
+ споживачі не купуватимуть товари підприємства, якщо не буде докладено
зусиль у сфері збуту і стимулювання;
– споживачі прихильні до товарів з найвищою
якістю;
– споживачі купуватимуть найдешевші товари.
9.
Диверсифікація – це:
+ розповсюдження господарської діяльності підприємства на нові сфери;
– процес придбання або включення
в структуру підприємства нових виробництв, які технологічно входять у процес
виробництва;
– проникнення підприємств у галузі,
які не мають прямого виробничого зв’язку або функціональної залежності від
основної їх діяльності;
– створення альянсів між компаніями, які
зацікавлені в інтеграції без переходу прав власності.
10. Якщо підприємство, що спеціалізується на
виготовленні напоїв, починає виготовляти тару для напоїв, то ним здійснюється:
– горизонтальна
інтеграція;
– вертикальна інтеграція;
– поздовжня диверсифікація;
+ вертикальна
диверсифікація.
11. Якщо туристичне агентство вступає в готельний бізнес, то це:
– зв’язана вертикальна диверсифікація;
+ концентрична диверсифікація;
– квазі-інтеграція;
– латеральна диверсифікація.
ТЕМА 2. «ТОВАРИ
І ПОСЛУГИ В МАРКЕТИНГОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ»
1. Товар –
це:
– сукупність засобів впливу на споживача;
– об’єкт із параметрами, що підлягають
вимірюванню і перевірці;
– сукупність матеріальних ресурсів підприємства;
+ все, що призначене для задоволення певної потреби і пропоноване на ринку
для продажу.
2. Усе, що призначене для
задоволення певної потреби і пропоноване на
ринку для продажу – це:
–
аудиторські послуги;
–
послуги фондової біржі;
+ товар;
–
маркетинговий план.
3. Рівні сприймання товару, як носія функціонально-корисних властивостей:
–
марка товару, задум товару, образ товару;
–
товар особистого попиту, товар пасивного попиту;
–
споживчий товар, товар повсякденного попиту;
+ товар за задумом, реальне виконання товару,
товар із підкріпленням.
4. Товар у
маркетингу розглядається на ____ рівнях:
– двох;
+ трьох;
– чотирьох;
– п’яти.
5. Товари, що витримують багаторазове використання – це:
+ товари тривалого використання;
– товари короткострокового
використання;
– товари повсякденного попиту;
– споживчі товари.
6. Товари, повністю використані за один або кілька циклів – це:
+ товари
короткострокового використання;
– товари тривалого
використання;
– товари повсякденного попиту;
– послуги.
7. Об’єкти продажу у вигляді дій, вигод або задоволень – це:
+ послуги;
– товари;
– упаковка;
– марка товару.
8. Товари короткострокового використання – це:
– вироби, які витримують багаторазове використання;
+ вироби, що повністю
використані за один або кілька циклів;
– об’єкти продажу у вигляді дій;
– вироби, які споживачі купують часто, без роздумів.
9. Товари тривалого використання – це:
+ вироби, що
витримують багаторазове використання;
– вироби повністю використані за один або кілька циклів;
– об’єкти продажу у вигляді дій;
– вироби, які споживачі купують часто, без роздумів.
10. Товари повсякденного попиту – це:
+ товари, які
споживач звичайно купує часто, без роздумів і з мінімальними зусиллями
на їх порівняння між собою;
– товари, які споживач у
процесі вибору і купівлі, як правило, порівнює між собою;
– товари з унікальними
характеристиками і (або) окремі марочні
товари;
– товари, які споживач не знає
або знає, але звичайно не думав про їх
купівлю.
11. Товари попереднього вибору – це:
– товари, які споживач звичайно купує без роздумів;
+ товари, які характеризуються
ретельним плануванням та значними купівельними зусиллями споживачів;
– товари з унікальними характеристиками і (або) окремі
марочні товари;
– товари, які споживач не знає або знає, але звичайно не
думав про їх купівлю.
12. Товари особливого попиту – це:
–
товари, які споживач звичайно купує часто, без роздумів;
–
товари, які споживач у процесі вибору і купівлі, порівнює
між собою;
+ товари з унікальними характеристиками,
придбання яких потребує від покупців додаткових зусиль;
–
товари, про які споживач не знає або знає, проте не
планує їх купівлю.
13. Товари для екстрених випадків:
–
товари, що купуються регулярно;
–
товари, що купуються без попереднього планування і
пошуків;
+ товари, що купуються під час виникнення гострої
потреби в них;
– товари імпульсної купівлі
14. Престижні товари характеризуються:
+ високою якістю та ціною;
– розповсюдженням їх у більш доступних місцях;
–
досконалішим
виробництвом та передовими технологіями;
– конкурентоспроможністю на
ринку.
15. Миючі засоби належать до товарів:
+ повсякденного попиту;
– ретельного вибору;
– особливого попиту;
– пасивного попиту.
16. Антикваріат – це товари:
– повсякденного попиту;
– ретельного вибору;
+ особливого попиту;
– пасивного попиту.
17. Охоронні системи належать до товарів:
– повсякденного попиту;
– ретельного вибору;
– особливого попиту;
+ пасивного попиту.
18. Сталь належать до групи:
– товарів промислового призначення;
– напівфабрикатів;
+ сировини та матеріалів;
– товарів повсякденного попиту.
19. Товари
попереднього вибору:
– дорогі престижні і
спеціальні автомобілі;
– індикатори
радіоактивності та газові лічильники;
+ одяг і меблі;
–чай і цукерки.
20. Передпродажні
послуги включають:
– лізинг;
– подарункове пакування товарів;
– послуги страхування;
+ консультування
спеціалістів.
21. Післяпродажні
послуги включають:
+ подарункове пакування
товарів;
– організацію запису на аудіо- та
відеоплівку;
– оформлення інтер’єру квартири;
– консультування спеціалістів.
ТЕМА 3. «ЦІНА В СИСТЕМІ РИНКОВИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТОВАРУ»
1. Ціна споживання товару
– це:
– ціна на ринку, за яку споживач готовий
придбати товар;
+ ринкова ціна разом з експлуатаційними
витратами за період використання товару;
– ціна ринку в сумі з вартістю доставки
товару до споживача;
– сума витрат на транспортування, монтаж,
обслуговування товару в процесі споживання.
2.
Витратний метод визначення цін на товари ґрунтується на визначенні:
– величини витрат підприємства;
– величини витрат підприємств-конкурентів;
+ величини витрат підприємства та планового прибутку;
– суми витрат на транспортування, монтаж і
обслуговування товару.
3. Тендерне
ціноутворення — це:
– розрахунок цін, виходячи з реакції споживачів;
– розрахунок цін, виходячи з реакції конкурентів;
+ розрахунок цін у процесі боротьби фірм за вигідний контракт;
– розрахунок ціни, виходячи з середньої ринкової
ціни.
4. Цінова
політика високих цін можлива за умови:
– еластичного попиту;
+ нееластичного попиту;
– нульового попиту;
– зростання попиту.
5. Встановлення
різних цін на товари однієї асортиментної групи з метою диференціації
споживачем — це:
– політика диференціювання цін;
– політика «шикування» цін;
+ політика еластичних цін;
– політика нееластичних цін.
6. Маркетингова
цінова політика найменше впливає на ринку:
+ монополістичної конкуренції;
– олігополістичної конкуренції;
– чистої конкуренції;
– тендерної конкуренції.
7. Ціновий
ризик – це:
+ ризик, пов’язаний зі зміною ринкової ціни фінансового активу;
– ризик, який виникає при частковій або повній
неплатоспроможності позичальника;
– ризик, що виникає при продажі наявного
фінансового активу;
– ризик, пов’язаний із макроекономічним становищем
у країні.
8. Встановлення
низьких цін на товари з метою проникнення на нові ринки, завоювання попиту з
подальшим підвищенням цін на товари – це:
– стратегія «зняття вершків»;
+ стратегія низьких цін;
– стратегія цільових цін;
– стратегія пільгових цін.
9. Зміну
ціни на товар паралельно зміні витрат передбачає стратегія:
– стабільних цін;
+ гнучких цін;
– нестабільних цін;
– переважних цін.
10. Функція
ціни як індикатора ринкової кон'юнктури:
– знаряддя конкурентної боротьби;
– інструмент управління ефективністю ринку;
+ характеристика
співвідношення попиту і пропозиції;
– функціонально корисна властивість
товару.
11. Ціна,
за якою товар продається кінцевому споживачеві:
– аукціонна;
– біржова;
+ роздрібна;
– гуртова.
12.
Ціна, яку призначають на етапі спаду життєвого циклу товару:
– підвищена;
– стабільна;
+ знижена;
– середня.
13.
Зниження ціни на товар порівняно з аналогічним товаром-зразком – це:
– ціна збиткового лідера;
– ціна спеціального заходу;
+ розпродаж;
– психологічна модифікація цін.
14. Знижки
за обсяг купленого товару – це:
+ бонусні знижки;
– кількісні знижки;
– прогресивні знижки;
– знижки «сконто».
15. Звичайна (проста)
знижка – це:
+ знижка з прейскурантної ціни;
–
знижка, яка надається постійним покупцям залежно від
річного обсягу продажів;
– знижка, яка надається постійним покупцям;
– знижка, яка надається у вигляді безкоштовних
послуг або великої кількості безкоштовних зразків.
16. Знижка «сконто» надається:
+ при розрахунку готівкою;
– за
кількість, обсяг або серійність покупки;
– продавцям у сфері
торгівлі;
– коли одночасно застосовуються кілька видів
знижок.
17. Сумарні знижки
надаються:
+ за умови одночасного застосовування кількох
видів знижок;
– постійним покупцям;
– у вигляді безкоштовних послуг;
– з прейскурантної ціни.
18. Бонусна знижка надається:
+ постійним покупцям залежно від річного обсягу
продажів;
– за купівлю товарів під час неактивного сезону продажів;
– під час продажу товару на експорт;
– продавцям у сфері торгівлі.
19 Прогресивна знижка надається:
+ за кількість, обсяг або серійність покупки;
– постійним покупцям та тим, у кому продавці найбільше
зацікавлені;
– через використання великої кількості безкоштовних
зразків;
– під час продажу товару на експорт.
20. Сезонна знижка надається:
+ за купівлю товарів під час неактивного сезону
продажів;
– за кількість, обсяг або серійність покупки;
– постійним покупцям;
– під час продажу товару на експорт.
ТЕМА 4. «ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ТА МЕТОДИ ЇЇ ОЦІНЮВАННЯ»
1. Якість – це:
+ сукупність властивостей і характеристик
продукції, які можуть задовольнити певні потреби;
– характеристика спеціальних показників однієї чи кількох
властивостей продукції;
– функціонально корисні властивості товару;
– матеріальний або нематеріальний результат діяльності чи
процесу.
2. Рівень якості – це:
– наявна сукупність характеристик товару,
здатних задовольнити потреби споживача;
– одна з маркетингових змінних, якою може
оперувати виробник товару;
+ відносна характеристика
якості товару, що є результатом порівняння його показників із відповідними значеннями
базових показників;
– характеристика спеціальних показників однієї чи
кількох властивостей продукції.
3.
Абсолютний рівень якості – це:
– рівень якості конкретного товару в
порівнянні зі зразком, аналогом або ідеальним товаром;
– рівень якості, визначений групою експертів;
– рівень якості, характерний для товару, який
лідирує в певній категорії;
+ рівень конкретного товару
без його порівняння з аналогом або яким-небудь іншим товаром.
4. Відносний рівень якості – це:
+ рівень якості конкретного товару
в порівнянні зі зразком, аналогом або ідеальним товаром;
– рівень якості, визначений
групою експертів;
– 3 рівень якості,
характерний для товару, який лідирує в певній категорії;
– рівень конкретного товару без його порівняння
з аналогом або яким-небудь іншим товаром.
5. Із зазначених визначень
не відповідає рівням якості товару:
– відповідність стандартові
– відповідність використанню;
+ відповідність
товарам-конкурентам;
– відповідність прихованим потребам ринку.
6. До
параметрів, що визначають показники якості,не належать:
– надійність товару;
– ергономічні властивості;
– гігієнічні властивості;
+ ринкова новизна товару.
7. Безпечність і нешкідливість
споживання товару визначає показник:
– надійності;
– призначення;
+ безпеки;
– уніфікації.
8. Пристосованість продукції до
транспортування, початкових і кінцевих операцій перевезення визначає показник:
– призначення;
–безпеки;
– надійності;
+ транспортабельності.
9. Рівень досконалості
конструкції вибору, наступність його технічних рішень визначає показник:
– безпеки;
+ уніфікації;
– надійності;
– естетичності.
10. Зовнішній вигляд товару
оцінює показник:
+ естетичності;
– безпеки;
– придатності;
– призначення.
11. Ергономічні властивості товару – це:
– можливість економії
під час користування товаром;
+ зручність і
комфорт в експлуатації товару;
– ринкова новизна
товару;
– вплив товару на
зовнішнє середовище та організм людини.
12. Кількісну характеристику технічного рівня якості можна визначити за
допомогою показника:
– відносного;
+ одиничного;
– абсолютного;
– пограничного.
13. Об’єктивний метод
визначення якості товару означає:
– оцінку рівня якості одиничних виробів у
порівнянні з відповідними виробами-еталонами;
– розрахунок інтегрального показника
узагальненого рівня якості;
+ оцінювання рівня якості за
допомогою стендових випробувань і приладових вимірів;
– використання органів почуттів людини –
слуху, зору, смаку, нюху.
14. Система стандартів в Україні не включає:
– міжнародні стандарти ISO серії 9000;
– державні стандарти;
+ стандарти конкурентів;
– стандарти підприємства.
15. Стандарти ISO серії 9000 – це:
– стандарти, які належать до виробництва й упаковки;
– найбільш точні стандарти якості відносно системи якості в напрямі
розробки дизайну, виробництва, установки й обслуговування;
– стандарти, пов’язані з остаточним тестуванням і перевіркою;
+ стандарти, пов’язані з розвитком загальної системи якості.
16. Стандарти ISO 9002 пов’язані з:
+ виробництвом і упаковкою;
– розробкою дизайну, виробництвом, установкою
й обслуговуванням;
– остаточним тестуванням і перевіркою;
– розвитком загальної системи якості.
ТЕМА 5. «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ
ТОВАРУ ТА ЇЇ ПОКАЗНИКИ»
1.
Конкурентоспроможність товару – це:
– набір
товарів, запропонованих торговельною фірмою;
+ здатність
товару забезпечувати більший, ніж інші товари, ступінь задоволення
потреб і запитів споживачів;
– комплекс заходів, що
використовується у збутовій діяльності фірми;
– основні види ринкової діяльності з метою
задоволення потреб споживачів товарів.
2. Ступінь
привабливості товару для споживачів, який визначається можливістю задоволення
цілого комплексу їх вимог, – це:
+ конкурентоспроможність товару;
– якість товару;
– імідж товару;
– фірмовий стиль.
3.
Потенційна конкурентоспроможність – це:
+ спроможність товару залучати нових та
утримувати постійних споживачів;
– характеристика товару,
що відображає його відмінність від товару-конкурента;
– характеристика товару, яка є результатом впливу
маркетингової діяльності торговельних підприємств;
– конкурентоспроможність товару, яка змінюється
під впливом маркетингових зусиль конкретного торговельного підприємства.
4. Реальна
конкурентоспроможність – це:
– спроможність товару залучати нових та утримувати
постійних споживачів;
– характеристика товару, що відображає його
відмінність від товару-конкурента;
– характеристика товару, яка є результатом впливу
маркетингової діяльності підприємств;
+ потенційна конкурентоспроможність
товару, яка змінюється під впливом маркетингових зусиль підприємства.
5. Складовими
конкурентоспроможності товарів є:
+ показники якості, цінові показники й
ринкові показники;
– наявність постійних покупців, лідерство серед
конкурентів за якістю;
– дуже добрі функціональні
властивості товару, доступна ціна й відсутність товарів-замінників;
– висока споживча цінність товару, велика ринкова
частка.
6. Параметри призначення характеризують:
– відповідність властивостям людського
організму;
+ технічні властивості
товару, що визначають сфери застосування;
– інформаційну виразність товару, раціональність,
досконалість;
– відповідність товару стандартам і нормам
законодавства.
7. Ергономічні параметри характеризують:
– технічні властивості товару, що визначають
сфери його застосування;
+ відповідність
властивостям людського організму;
– інформаційну виразність товару,
раціональність, досконалість;
– відповідність товару стандартам і
нормам законодавства.
8. Естетичні параметри характеризують:
+ інформаційну виразність товару,
раціональність, досконалість;
– технічні властивості товару, що
визначають основні сфери застосування;
– відповідність товару стандартам і
нормам законодавства;
– відповідність властивостям людського організму.
9. Нормативні параметри характеризують:
– інформаційну виразність товару,
раціональність, досконалість;
+ відповідність товару
стандартам і нормам законодавства;
– технічні властивості товару, що
визначають основні сфери застосування;
– відповідність властивостям людського організму.
10. Одиничний
показник конкурентоспроможності визначається:
+ одноразовим вимірюванням конкретного
параметра товару;
– оцінкою сукупності одиничних показників;
– оцінкою сукупності комплексних показників;
– оцінкою виконання трудових
операцій та взаємодії з цим товаром.
11. Комплексний показник конкурентоспроможності визначається:
– одноразовим вимірюванням конкретного параметра
товару;
+ оцінкою сукупності одиничних
показників;
– оцінкою сукупності комплексних показників;
– оцінкою відповідності
властивостям людського організму.
12. Інтегральний показник конкурентоспроможності визначається:
– одноразовим вимірюванням конкретного параметра
товару;
+ оцінюванням сукупності комплексних
показників;
– оцінюванням сукупності одиничних показників;
– оцінюванням виконання трудових
операцій та взаємодії з цим товаром.
13. Перевагами методу відповідності
товару споживчим вимогам є:
– точність оцінки;
+ відсутність потреби в
обладнанні і знаннях стандартів;
– наочність оцінювання;
– налагодження зв’язків із науковцями і
практиками у цій галузі.
14. Перевагами
методу порівняння товару з базовим зразком є:
– точність оцінки;
– відсутність потреби в обладнанні і знаннях
стандартів;
– наочність оцінювання;
+ легкість визначення недоліків і
переваг товарів при зіставленні.
15. Перевагами
методу оцінки конкурентоспроможності товару шляхом експертної оцінки є:
– наочність оцінювання;
– відсутність потреби в обладнанні і знаннях
стандартів;
+ точність оцінки;
– легкість визначення недоліків і переваг
товарів при зіставленні.
16.
Рейтинг товару – це:
+ міра переваги одного товару над іншими за
конкретних умов його використання споживачем;
–
ступінь привабливості товару для споживача;
–
період, коли товар купується споживачами;
– сукупність якісних
і вартісних характеристик товару.
17. Імідж –
це:
–
сукупність якісних і вартісних характеристик товару;
–
ступінь привабливості товару для споживача;
–
період, коли товар купується споживачами;
+ нормоване і постійно
підтримуване стійке уявлення покупців про престижність товару чи підприємства.
ТЕМА 6. «РИНОК ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ»
1. Інфраструктура ринку
товарів та послуг – це:
+ організаційні,
матеріальні та технічні засоби, необхідні для просування товарів від місця
виробництва до місця реалізації, нагромадження і збереження;
– обсяг і
структура виробництва;
– система
економічних відносин, зв’язків суб’єктів господарювання, які приймають рішення
самостійно;
– спонтанний порядок купівлі.
2. Класифікація ринків за географічною ознакою:
– cпоживчий ринок, ринок промислових товарів;
– змішаний, вільний, нафтовий;
– оптовий, роздрібний;
+ місцевий,
національний, світовий.
3. Класифікація ринків за економічним призначенням об’єктів ринкових
відносин:
–
оптовий, роздрібний;
–
змішаний, вільний, нафтовий;
+ ринок споживчих товарів, ринок промислових
товарів, ринок «ноу-хау»;
– монопольний, конкурентний.
4. Класифікація ринків за характером продажу:
+ оптовий, роздрібний;
–
місцевий, національній, світовий;
–
змішаний, вільний, нафтовий;
–
споживчий ринок, ринок промислових товарів.
5. Ознака ринку продавця:
+ попит значно перевищує пропонування
товару;
–
має місце конкуренція;
–
порівняння різних товарів;
– адоволення потреб покупця.
6. Ознака ринку покупця:
+ перевищення пропозиції над попитом;
– попит значно
перевищує пропозицію товару;
– має місце
стійкий дефіцит товарів та послуг;
– порівнювання різних товарів.
7. Головною регуляційною та контрольною силою ринкової
економіки є:
– споживач;
– форма;
– товар;
+ конкуренція.
8. Традиційний
рівень надання сервісу передбачає:
– розширення сервісу за рахунок
післягарантійного систематичного обслуговування;
– дослідження ринків і кінцевої продукції,
формування каналів розподілу;
– підготовку технічного персоналу,
організацію процесу виробництва;
+ супроводження послугами установки,
монтажу, гарантійного ремонту.
9. Розширений сервіс передбачає:
– дослідження ринків і кінцевої
продукції, формування каналів розподілу;
+розширення сервісу за рахунок
післягарантійного систематичного обслуговування;
– підготовку технічного персоналу, організацію
процесу виробництва;
– супроводження послугами установки, монтажу,
гарантійного ремонту.
10. Поглиблений сервіс
включає:
– післягарантійне систематичне
обслуговування;
– дослідження ринків і кінцевої продукції,
формування каналів розподілу;
+ підготовку технічного персоналу,
організацію процесу виробництва, матеріально-технічне забезпечення і
випуск готової продукції;
– супроводження послугами установки, монтажу,
гарантійного ремонту.
11. Передпродажний сервіс
складається з таких елементів:
–перевірка; консервація;
укомплектування необхідною технічною документацією, монтаж та пуск;
+ укомплектування
необхідною технічною документацією, інструкціями щодо експлуатації,
обслуговування, елементарного ремонту; демонстрація;
– розконсервація і перевірка перед
продажем; демонстрація; консервація і продаж; розконсервація для споживання;
постачання запасними частинами;
– навчання робітників правильних
прийомів експлуатації; навчання фахівців навичок підтримвального сервісу;
здійснення ремонту.
12. Післягарантійний сервіс полягає у здійсненні таких видів робіт:
– перевірка; консервація;
укомплектування необхідною технічною документацією; монтаж та пуск;
– укомплектування необхідною
технічною документацією, інструкціями щодо експлуатації, обслуговування,
елементарного ремонту; демонстрація;
+ забезпечення запасними
частинами; надання різноманітних консультацій і спостереження за
виробом в експлуатації у післягарантійний період; технічної допомоги;
– навчання робітників правильних
прийомів експлуатації; навчання фахівців навичок підтримувального сервісу;
здійснення ремонту.
13. Пропозиція комплексу сервісу супроводжує товар:
– за задумом;
– у реальному виконанні;
+ з підкріпленням;
– з піднесенням.
14. Ринкова частка фірми – це:
– максимально можливий обсяг продажу
певного товару протягом року, виражений у натуральних або вартісних одиницях;
+ питома
вага товарів фірми в загальній місткості даного ринку збуту;
– відношення зайнятої фірмою частки
ринку до ринкової частки найбільшого конкурента;
– економічна
ситуація, що склалася на ринку відносно попиту і пропозиції.
15. Зростаюча товарна кон’юнктура
характеризується:
– відносною стійкістю високих цін і
найбільшою активністю споживачів та постачальників;
+
перевищенням попиту над пропозицією та зростанням цін;
– затоварюванням ринку, зниженням
ринкових цін, скороченням кількості укладених договорів купівлі-продажу;
– низькими цінами і пасивністю суб’єктів
ринку.
ТЕМА 7. «ФОРМУВАННЯ ПОПИТУ НА РИНКУ ОКРЕМОГО ТОВАРУ»
1. Фактори, що
характеризують покупця:
+ соціальні, культурні, особисті, психологічні;
– соціально-економічні, особисті, політичні;
– особисті, технічні, психологічні;
– культурні, політичні, навколишні.
2.
Референтні групи – це:
+ групи людей, що
впливають на позицію і поведінку споживача;
– варіанти пропонування кожного
окремого товару в межах асортиментної групи;
– сукупність споживачів, яка
однаково реагує на однотипний набір спонукальних стимулів маркетингу;
– виокремлена сукупність
споживачів, потреби яких задовольняються товаром, створеним для інших
сегментів.
3. Референтні групи належать до факторів:
– демографічних;
+ соціальних;
– культурних;
– психологічних.
4. Особисті потреби:
+ виникають і розвиваються в процесі життєдіяльності
людини;
– виникають у забезпеченні функціонування суспільства;
– забезпечують
попит;
– розвивають
ринок товарів та послуг.
5. Первинні потреби:
+ визначаються біологічною природою людини;
– є похідними
і зумовлюються соціальним, культурним і духовним розвитком особистості;
– визначаються
вищим рівнем культури;
– визначаються думками особистості.
6. Вторинні потреби:
– визначаються біологічною природою людини;
+ є похідними і зумовлюються соціальним, культурним і
духовним розвитком особистості;
– визначаються
вищим рівнем культури;
– визначаються думками особистості.
7. Зовнішнім проявом потреби є:
+ попит;
– товар;
– послуга;
– ринок;
8.
Специфічна, конкретна форма вияву потреб людей — це:
– попит;
+ запити;
– цінності;
– пропонування.
9.
Ремаркетинг застосовується:
– коли попит на товар перевищує рівень виробничих
можливостей і наявні ресурси;
– коли рівень і структура попиту на товари
повністю відповідають пропозиції;
– за наявності ірраціонального попиту на товар;
+ для будь-яких товарів
і будь-коли з метою пожвавлення попиту.
10. Демаркетинг застосовується:
+ коли попит на товар перевищує рівень
виробничих можливостей і наявні ресурси;
– коли рівень і структура попиту на товари
повністю відповідають пропозиції;
– за наявності ірраціонального попиту на товар;
– для будь-яких товарів і будь-коли з метою
пожвавлення попиту.
11. Гранична корисність споживача:
– збільшується з кожним наступним
набором товарів;
+ зменшується з кожною
наступною одиницею однойменного товару;
– збільшується з кожною наступною
одиницею однойменного товару;
– залежить лише від кількості
товарів, не їх найменувань.
12. Споживна цінність товару – це:
– вигода, яку отримує споживач від технічної
досконалості товару;
+ сукупність вигод, яку отримують
споживачі в процесі купівлі та експлуатації товару;
– вигода, яку отримує споживач від спроможності
товару мінімізувати ціну споживання;
–
вигода, яку отримує споживач від спроможності товару викликати позивні чи
негативні емоції та почуття.
13. Поняття «пропонована
кількість товару» означає:
– кількість
товару, яку можуть запропонувати виробники;
+ кількість товару, яку
готові запропонувати виробники за певну ціну;
–
кількість товару, яку потрібно запропонувати на ринку, щоб забезпечити
його продаж;
–
кількість товару, яку потрібно запропонувати на ринку, щоб окупити
його випуск.
14. Суть «Ефекту Веблена»:
– споживач постійно
поводить себе раціонально;
– належність покупця до
того чи іншого угрупування;
– спонукає споживача
купувати, те що й усі;
+ споживач
орієнтується на придбання тих товарів, які засвідчать його високий статус.
ТЕМА 8. «МАРКЕТИНГОВІ
ДОСЛІДЖЕННЯ ТОВАРНОГО РИНКУ»
1. Об’єктами
маркетингових досліджень є:
– зовнішнє середовище підприємця та покупці;
+ ринки, товари, покупці, конкуренти та
інше;
– цінова політика, товарна політика, збутова
політика;
– збут, конкуренти, ціна.
2. Систематичне
збирання, оброблення та аналіз даних з метою прийняття обґрунтованих
маркетингових рішень — це:
– прогнозування ринку;
+ маркетингові дослідження;
– вивчення споживачів;
– сегментування ринку.
3. Збирання
інформації шляхом ставлення запитань респондентам — це:
– експеримент;
– спостереження;
+ опитування;
– панель.
4.
Періодичне збирання даних в однієї і тієї самої групи респондентів — це:
– контрольне опитування;
+ панель;
– спостереження;
– експеримент.
5. Метод
дослідження, при використанні якого респондента просять описати всі фактори та
аргументи, якими він керується, приймаючи рішення – це:
– аналіз протоколу;
– проекційний метод;
– асоціативний метод;
+ глибинне інтерв’ю.
ТЕМА
9. «ЦІЛЬОВИЙ РИНОК ТОВАРУ І МЕТОДИКА
ЙОГО ВИБОРУ»
1. Місткість ринку – це:
+ верхня межа, до якої
прямує потенційний, максимально можливий попит;
– результати, що ґрунтуються на статистичних даних;
– підрахунок необхідного виробництва;
– вид і
призначення продукції.
2. Позиціювання – це:
– сегментування ринку;
– визначення рівня сприйняття споживачами ідеї нового товару;
+ чітке виділення товару з ряду інших у свідомості цільових споживачів;
– оренда приміщення.
3. Основні
характеристики сегментації за географічним принципом:
– структура комерційної діяльності, кількість
населення;
+ розташування регіону, клімат;
– національність, кількість населення, суспільний
клас, спосіб життя;
– вік, стать, родинний стан, соціальний клас.
4. Основні
характеристики сегментації за демографічним принципом:
– структура комерційної діяльності, суспільний клас;
+ склад родини, вік, стать, рід занять, освіта, релігія, національність;
– кількість населення, спосіб життя, вік, стать, рівень інфляції;
– регіон, кількість та густота населення.
5. Цільовий ринок визначається з
метою:
– зменшення витрат
виробництва і збуту;
– максимальної реалізації
своїх порівняльних конкурентних переваг;
– диференціації продукції
і методів її збуту;
+ пошук своєї «ніші» ринку.
6. Чітке виокремлення товару серед інших досягається у
свідомості цільових споживачів у процесі:
– сегментації ринку;
+ позиціювання товару;
– виготовлення товару;
– купівлі товару.
7. Сегмент ринку – це:
–
набір товарів, запропонованих торговельною фірмою для продажу;
+ однорідна сукупність споживачів, які однаково реагують на товар і маркетингові дії;
– сукупність
покупців, що можуть придбати товар за конкретну «ринкову ціну»;
– загальну
кількість покупців у регіоні.
8. Головна мета сегментування:
+ забезпечити адресність нового товару;
–
забезпечити виробників сировиною;
–
зайняти найвищу позицію на ринку;
– збільшити частку ринку.
9. Цільовий ринок – це:
+ найвигідніший для підприємства сегмент або
група сегментів ринку, на який спрямовується його діяльність;
–
умови торгівлі;
–
найпоширеніший вид
класифікації товарів;
– можливість ефективно
використовувати маркетинг.
10. Найвигідніший для підприємства сегмент або група сегментів ринку, на який
спрямовується його діяльність – це:
+ цільовий ринок;
–
споживчий ринок;
–
ринок державних установ;
– ринкова конкуренція.
11. Загальний потенціал ринку – це:
+ максимальний обсяг продажу, якого можуть
досягти всі підприємства галузі за певного рівня маркетингових зусиль та умов
зовнішнього середовища;
– використання товару як складових частин виробів;
– результати, що ґрунтуються на статистичних даних;
– підрахунок необхідної
ринкової кількості.
12. До якісних показників,
які характеризують стан ринку, відносять:
– маркетингові стратегії, що використовуються;
+ структуру потреб;
– регіональні особливості споживання;
– кількість покупців.
ТЕМА 10. «ОРГАНІЗАЦІЯ
УПРАВЛІННЯ ПРОДУКТОМ»
1.
Асортимент – це:
– перелік найменувань виробів;
– номенклатура товарів, призначених для продажу в
роздрібній мережі;
+ упорядкована за визначеними ознаками
товарна маса;
– набір різноманітних товарів, згрупованих за будь-якою
ознакою.
2.
Основний асортимент – це:
– головна
складова номенклатури продукції, яка задовольняє вимоги споживача;
+ головна
складова асортименту, що дає переважну частку прибутку;
– головна
складова асортименту продукції, яку виготовляє підприємство протягом
певного відрізку часу;
– головна
складова асортименту, що зберігає увесь прибуток підприємства –– виробника.
3.
Додатковий асортимент :
+ доповнює основний асортимент
у формі нетрадиційних послуг, які надає підприємств;
– нова
продукція, яку впроваджує підприємство для
виходу на нові ринки;
– додаткові послуги, які надаються
споживачеві під час монтажу продукції;
– додаткові
послуги у вигляді бонусу.
4.
Асортиментна група – це:
+ товари одного призначення, але
різних функціональних властивостей, якості, ціни;
– різновид товару;
– товар визначеного призначення;
– номенклатура товарів, призначених для продажу в
роздрібній мережі.
5.
Асортиментна позиція – це:
– товари одного призначення, але різних
функціональних властивостей, якості, ціни;
– номенклатура товарів, призначених для продажу в
роздрібній мережі;
– товар визначеного призначення;
+ різновид товару.
6. До
характеристик товарного асортименту не належить:
– широта;
– глибина;
+ змінність;
– насиченість.
7. Ширина асортименту визначається:
–
кількістю товарів на складі;
–
кількістю реалізованих товарів;
+ кількістю товарних ліній;
–
кількістю товарів на ринку.
8. Довжиною асортименту називають:
+ кількість
видів продукції однієї товарної лінії;
– кількість видів продукції, виготовлених
на підприємстві:
– кількість видів продукції,
реалізованих на ринку;
– кількість
видів базових моделей.
9. Глибина асортименту – це:
– кількість
модифікацій різних видів продукції;
+ кількість
модифікацій одного й того самого продукту;
– кількість модифікацій продукції на
ринку;
–
кількість модифікацій продукції конкурентів.
10. Поглиблення асортименту –
це:
– спосіб збільшення прибутку
підприємства-виробника;
+ спосіб розширення можливостей збуту за рахунок
індивідуальних, особливих товарів,
які задовольняють унікальні запити споживачів;
– розширення номенклатури товарів
підприємства
– спосіб
розширення ринків збуту.
11.
Насиченість асортименту – це:
– кількість видів товару;
– кількість асортиментних груп товарів;
– порівнянність асортименту в кінцевому
споживанні;
+ загальна кількість товарів, їх
асортиментних позицій.
12.
Нарощування асортименту як спосіб його розширення –– це:
– розширення асортименту за рахунок нових виробів;
+ збільшення кількості асортиментних
груп;
– оновлення продукції в цілому;
– вилучення з асортименту «старих» товарів.
13. Управління асортиментом товарів і послуг
передбачає:
– вивчення кон’юнктури ринку;
– дослідження конкурентоспроможності товарів
різних виробників;
+ визначення потреб покупців;
– надання додаткових послуг.
14.
Номенклатура – це:
+ систематизований перелік усіх
асортиментних груп і товарних одиниць, які пропонує виробник для реалізації;
– номенклатура товарів, призначених для продажу в
роздрібній мережі;
– упорядкована за визначеними ознаками товарна
маса;
– набір різноманітних товарів, згрупованих за
будь-якою ознакою.
15. Товарна номенклатура – це:
+ систематизований перелік усіх асортиментних груп і
товарних одиниць, які пропонує виробник для реалізації;
– набір
товарів, тісно пов’язаних між собою;
– набір товарів, що не пов’язані між собою, але які
продаються в одному торговому підприємстві;
– кількість варіантів
різноманітних товарів.
16 Основні показники номенклатури продукції:
+ широта,
насиченість, глибина, гармонійність;
– довжина, широта, гармонія, пропозиція;
– послуга, товар, асортимент;
– ціна, збут, обмін, угода.
17. Широта товарної номенклатури – це:
+ загальна кількість асортиментних груп, які
виготовляє підприємство;
–
загальна кількість товарів, що входять до її складу;
–
кількість окремого товару в межах асортиментної групи;
–
ступінь подібності товарів різних асортиментних груп.
18. Насиченість товарної номенклатури – це:
– загальна
кількість асортиментних груп, які виготовляє підприємство;
+ загальна кількість товарів, що входять до її складу;
– кількість
варіантів кожного окремого товару;
– товари різних
асортиментних груп.
19. Глибина товарної номенклатури – це:
– загальна
кількість асортиментних груп, які виготовляє підприємство;
– загальна
кількість товарів, що входять до її складу;
+ кількість варіантів пропонування кожного окремого товару
в межах асортиментної групи;
– ступінь
подібності товарів різних асортиментних груп.
ТЕМА 11. «ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ ТОВАРУ»
1. Життєвий
цикл товару – це:
– сукупність дій для посилення загального впливу
на покупців товару;
– період посилення дії засобів впливу на
споживачів;
+ період комерційно виправданого випуску товару;
– чутливість і ступінь реагування
попиту на зміну ціни товару.
2. Концепція життєвого циклу товару передбачає:
+ визначення послідовності періодів існування товару;
– виявлення
потреб споживачів;
– розширення
обсягів виробництва;
– посилення
дії засобів впливу на споживачів.
3. Концепція, що описує збут
товару з моменту надходження його на ринок і до моменту зняття з продажів,
визначає:
+ життєвий цикл
товару;
– комунікацію продукту;
– стимулювання збуту;
– позиціонування товару.
4. Етап
впровадження товару на ринок – це:
+ період повільного зростання обсягів продажу
продукції;
– етап швидкого нарощування обсягів збуту і
визнання покупцями нового товару;
– зниження обсягів прибутку і збуту продукції;
– уповільнення обсягів збуту.
5. Етап зростання – це:
+ етап швидкого нарощування обсягів збуту і визнання покупцями нового товару;
– уповільнення обсягів збуту;
– період повільного зростання обсягів збуту
продукції;
– зниження обсягів прибутку і збуту продукції.
6. Етап спаду в ЖЦТ
характеризується:
– інтенсивним нарощування обсягів продажу і
збільшенням прибутків;
– високими витратами на виробництво і збут;
– уповільненням темпів зростання обсягів
продажу товару, стабілізацією прибутку;
+ різким скороченням обсягів продажу і зменшенням прибутку.
7. Підприємство
отримує максимальний прибуток на стадії ЖЦТ:
– впровадження;
– спаду;
+ зрілості;
– зростання.
8. Період появи нового товару на ринку і поступового збільшення його обсягів
продажу –– це:
–
етап зростання життєвого циклу товару;
–
етап зрілості життєвого циклу товару;
+ етап впровадження життєвого циклу товару;
– етап падіння життєвого
циклу товару.
9. Модифікація товару в його життєвому циклі передбачає:
+ поліпшення якостей, властивостей та зовнішнього
оформлення товару;
–
збільшення споживання товару;
–
застосування активних заходів стимулювання збуту;
– зниження ціни.
10. Умовою
застосування стратегії інтенсивного маркетингу є:
– більша частина потенційних
покупців знає про новий товар;
– місткість ринку обмежена;
+ компанія
враховує можливість конкуренції й прагне створити у споживачів гарне враження
про свій товар;
– більшість покупців не зможе
заплатити високу ціну за товар.
11. Стратегія вибіркового проникнення передбачає:
+ високі ціни та низький
рівень збутових витрат;
– низькі ціни на новий товар, що
поєднуються з великими витратами на стимулювання збуту;
– високі ціни та великі витрати на стимулювання
збуту;
– раціональне співвідношення низьких
цін на товар і незначних витрат на стимулювання збуту.
12. На стадії зрілості товару підприємство застосовує
стратегію:
+ модифікації товару та ринку;
– повної диверсифікації;
– активного маркетингу;
– пасивного маркетингу.
ТЕМА 12. «ПЛАНУВАННЯ
НОВОЇ ПРОДУКЦІЇ І РОЗРОБЛЕННЯ ТОВАРУ»
1. Новий
товар – це:
+ кінцевий результат творчого пошуку, що поліпшує розв’язання
проблеми споживача;
– товар, виготовлений уперше;
– товар, який уперше надійшов у
продаж;
– товар, який знаходиться у фазах виходу на ринок,
коли його купують споживачі-новатори.
2. Розробка
нового товару – це:
– цикл технологічних дій по створенню товару;
– пропонування перспективних проектів і відбір
ідей нового товару;
+ комплексний процес, який передбачає створення і виведення на ринок нового
товару;
– виробничий процес по створенню товару.
3. Метод
генерування ідеї товару ринкової новизни через системний аналіз головних ознак
виробу:
– асоціювання;
– евристичний;
– інверсії;
+ комбінування.
4. Метод
генерування ідеї товару ринкової новизни через використання здібностей людини
до пошуку подібностей:
+ асоціювання;
– евристичний;
– інверсії;
– комбінування.
5. Метод
генерування ідеї нового товару шляхом творчого співробітництва окремих фахівців
для вирішення певної проблеми:
– фактографічний;
– експертний;
– асоціювання;
+ «мозкового штурму».
6. Якісно
новий товар – це товар, ступінь новизни якого дорівнює:
– 20%;
– 15%;
+ 70% і більше;
– 100%.
7. Новий
вид – це товар, ступінь новизни якого дорівнює:
– менше 20%;
+ 20 – 70 %;
– понад 70%;
– 100%.
8. Товари,
які потребують від споживача несуттєвої зміни поведінки, –– це:
+ динамічно спадкові новинки;
– спадкові новинки;
– принципові новинки;
– специфічні новинки.
9. Товари,
які вимагають від споживача суттєво нових схем поведінки, –– це:
– динамічно спадкові новинки;
– спадкові новинки;
+ принципові
новинки;
– піонерні товари.
10. За характером споживання розрізняють
три групи нових товарів:
– повсякденного попиту; попереднього вибору;
особливого попиту;
– повсякденного попиту; попереднього вибору;
імпульсивного попиту;
+ спадкові новинки; динамічно спадкові
новинки; принципові новинки;
– унікальні; модифіковані; модернізовані.
11. Перша фаза в процесі створення нового продукту:
– управлінський аналіз;
– конструювання;
+ генерація ідей;
– попередня оцінка та відбір ідей.
12. На якому з етапів процесу розроблення нового товару
приймають рішення щодо його конструкції, технології та матеріалів виробництва:
– генерації ідей;
– розроблення концепції товару та її перевірка;
+ розроблення товару;
– комерційного виробництва.
ТЕМА 13. «ПРИЗНАЧЕННЯ
ТА ВИДИ ІДЕНТИФІКУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ»
1. Товарна
марка – це:
– поштовий знак;
– грошова одиниця;
+ засіб ідентифікації товару;
– сукупність штрихових кодів.
2. Логотип
– це:
– інструкція, видана українською мовою, до товару
іноземного виробництва;
– тип товару, який є на вітрині магазину;
+ складовий елемент марки товару, який можна прочитати;
– знак відповідності чинним вимогам щодо якості
виготовлення й безпеки виробу.
3. Фірмовий
стиль – це:
+ сукупність засобів (кольорів, слів,
графіки і друку), які виокремлюють товари виробника з-поміж
подібної продукції конкурентів;
– характеристика, яка зазначається в контракті на
поставку товару виробничими підприємствами оптовим фірмам;
– мінімальна величина, на яку можна розділити
товарну масу без втрати притаманних їй властивостей;
– продукт, що створюється для збільшення корисних
властивостей, які мають значення для споживача.
4. Штриховий
код – це:
+ система даних, записаних у вигляді штрихів та інтервалів між ними;
– додаткові засоби та пристосування для
максимального використання споживчих властивостей основного товару;
– складовий елемент марки товару, який можна
прочитати;
– інформаційне забезпечення створення науковомісткої
та високотехнологічної продукції.
5. Дизайн товарів
– це:
– вид діяльності, що передбачає удосконалення
технології виробництва товару;
– процес створення нових продуктів та технологій;
– знак державної сертифікації товару;
+ вид художньої діяльності по проектуванню товарів з попередньо визначеними
естетичними властивостями та рівнем зручності в користуванні.
6. До
складових товарної марки не відносять:
– фірмове ім’я;
– фірмовий знак;
– торговий образ;
+ бренд.
7. Фірмове
ім’я – це:
+ слово (літера) або група слів (літер), які можуть бути вимовлені;
– символ, малюнок чи відмінний колір, позначення;
– персоніфікована товарна марка;
– юридично захищений торговий образ.
8. Термін
дії свідоцтва на державну реєстрацію знаків для товарів і послуг:
– один рік;
– три роки;
+ десять років;
– п’ять років.
9. Торговий
образ – це:
+ персоніфікована товарна марка;
– символ, малюнок чи відмінний колір, позначення;
– слово (літера) або група слів (літер), які
можуть бути вимовлені;
– фірмове ім’я, фірмовий знак, торговий образ, що
захищені юридично.
10.
Розрізняють такі види товарних марок:
+ марки виробників, марки дилерів, загальні марки;
– загальнонаціональні марки, приватні марки;
– дорогі марки, недорогі марки,
– нішові марки, тупикові марки.
11. Марочна назва – це:
+ частина марки, яку можна вимовити;
– частина
марки, яку можна пізнати;
– марка або її
частина, забезпечена правовим захистом;
– ідентифікація товарів або послуг.
12. Згідно з кодовою системою EAN штрих-код України:
– 460-469;
+ 482;
– 486;
– 622.
13. Згідно
із системою EAN штрих-код країни 482 належить:
– Португалії;
– Франції;
+ Україні;
– Бельгії.
14. Бренд –
це:
– асоціації, образ товару;
+ «якісна» торгова марка,
що має репутацію у покупців і добре продається протягом тривалого часу;
– оригінальне зображення повної або скороченої
назви фірми;
– оригінальний напис скороченого
найменування фірми, товарної групи.
ТЕМА 14. «УПАКОВКА
В СИСТЕМІ ПЛАНУВАННЯ ПРОДУКТУ»
1. Упаковка – це:
+ вмістилище або оболонка для товару;
– паперовий пакет;
–
характеристика товару;
– захист товару.
2. До видів
упаковки не належить:
– первинна упаковка;
– вторинна упаковка;
– транспортна упаковка;
+ тара.
3. Упаковка, яка необхідна для транспортування товару – це:
– зовнішня
упаковка;
+ транспортна упаковка;
– складська
упаковка;
– облікова упаковка.
4. Первинна
упаковка:
– необхідна для зберігання, пакування,
транспортування;
– містить фірмову назву продукції,
символ компанії, хімічний склад продукту;
– містить докладні інструкції і
вказівки про застережні заходи для складної або небезпечної продукції;
+ вміщує товар у процесі його виготовлення.
5. Вторинну
упаковку використовують:
– для зберігання, пакування, транспортування;
– для розміщення докладних інструкцій
і вказівок про застережні заходи для складної або небезпечної продукції;
+ додатково до первинної і викидають перед споживанням товару;
– для розміщення фірмової назви
продукції, символу компанії, хімічного складу продукту та інструкцій з
використання.
6. Інформація про товари (роботи,
послуги) не повинна містити:
– перелік основних споживчих
властивостей товарів;
– ціну та умови придбання товарів;
– гарантійні зобов’язання виробника;
+ перелік
товарів-взаємозамінювачів.
7. Етикетка містить:
– рекламні матеріали та докладні
інструкції і вказівки про застережні заходи для складної або небезпечної
продукції;
+ фірмову назву продукції,
хімічний склад продукту, коди та інструкції з використання; розміщується на
тарних елементах;
– докладні інструкції і вказівки про
застережні заходи для складної або небезпечної продукції;
– інформацію про гарантійні
зобов’язання виробника.
8. Негативним наслідком використання
упаковок є:
– можливість формування
іміджу виробника через упаковку і марку товару;
+ можливість підробки
упаковки та введення споживачів в оману;
– необхідність
диференціації однорідних товарів;
– пред’явлення з боку
покупців вимог до упакування товарів.
9. Носіями виробничого маркування не можуть
бути:
– тара;
– упаковка;
– бирки та ярлики;
+
інструкції до
використання.
10.
Вкладиші – це:
– носії інформації, яку наносять у
вигляді ідентифікуючих умовних позначень на товари, упаковку, етикетки;
– різновид етикеток, які мають
особливу форму, наклеюються на шийку пляшок, використовуються з метою
естетичного оформлення;
+ різновид етикеток, які
містять стислі відомості про найменування товару й виробника (найменування
організації, номер зміни);
– носії маркування, що приклеюються,
прикладаються чи навішуються на товар, мають обмежений перелік відомостей.
11.
Контрольні стрічки – це:
– різновид етикеток, які мають
особливу форму, наклеюються на шийку пляшок, використовуються з метою
естетичного оформлення;
+ носії стислої дублюючої
інформації, що розміщується на невеликій стрічці з метою контролю або відновлення
відомостей про товар у разі втрати етикетки, бирки чи ярлика;
– носії маркування, що приклеюються,
прикладаються чи навішуються на товар, мають обмежений перелік відомостей;
– носії інформації, яку наносять у
вигляді ідентифікуючих умовних позначень на товари, упаковку, етикетки.
12. Тавра і штампи:
– це носії стислої дублюючої
інформації, що призначена для контролю або відновлення відомостей про товар у
разі втрати етикетки, бирки чи ярлика;
+ це носії інформації, яку
наносять у вигляді ідентифікуючих умовних позначень на товари, упаковку,
етикетки;
– це носії маркування, що
приклеюються, прикладаються чи навішуються на товар, мають обмежений перелік
відомостей;
– наносяться друкарським чи іншим
способом на товар або на упаковку, вирізняються значною інформаційною місткістю.
Комментариев нет:
Отправить комментарий