среда, 28 мая 2014 г.

















МАРКЕТИНГОВЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ



ТЕСТИ

з навчальної дисципліни для контролю знань фахівців ОКР «Бакалавр»
напряму підготовки 6.030507 «Маркетинг»
у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації
Міністерства аграрної політики та продовольства України













Київ
«Агроосвіта»
2014



ТЕМА 1

«ВВЕДЕННЯ В ЦІНОУТВОРЕННЯ»

1. Ціна – це:
+ вартісна категорія;
інструмент розподілу;
засіб контролю;
ревізія.

2. За економічною природою ціна це:
+ засіб конкурентної боротьби;
інструмент отримання прибутку;
іновація товару;
диверсифікація.

3. Ціноутворення – це:
+ процес визначення рівня ціни на всіх стадіях виробництва і реалізації продукції виробництва;
процес визначення реакції покупців на підвищення чи зниження цін;
– виробнича програма підприємства, яка охоплює обмежену кількість, що визначає можливість обґрунтування рівня цін кожного окремого виду продукції;
процес виробництва.

4.Ціна являє собою економічну категорію:
+ що визначає суму грошей, за яку продавець хоче продати, а покупець готовий купити товар;
що функціонує на базі взаємодії попиту та пропозиції;
що визначає купівельну спроможність продавця;
що визначає купівельну спроможність покупця.

5. Елемент організаційного механізму, який включає такі складові, як види, структуру, величину, динаміку:
+ ціна;
ціноутворення ;
організаційний механізм;
цінова політика.

6. Елемент цінового механізму, який включає такі складові, як способи встановлення цін, правила формування цін, зміни нових і діючих цін:
ціна;
+ ціноутворення ;
організаційний механізм;
цінова політика.
7. Процес формування цін на товари і послуги – це:
– цінова політика;
+ ціноутворення;
– державне регулювання цін;
– ціновий механізм.

8. Загальноекономічні критерії, що визначають відхилення рівня цін від споживчої вартості товару:
– макроекономічні і зовнішні;
– мікроекономічні і внутрішні;
+ зовнішні і внутрішні;
– макроекономічні і мікроекономічні.

9. У ринкових умовах виділяють дві системи ціноутворення:
+ ринкове і державне;
– ринкове і монопольне;
– ринкове і вільне;
– державне і монопольне.

10. Елемент, який не відносять до внутрішніх загальноекономічних критеріїв формування цін:
– обсяг ринку;
+ обсяг попиту;
– наявність і рівень конкуренції;
– особливості виробничого процесу.

11. Ціна кожного окремого товару збігається з його вартістю:
– обов’язково;
– лише на товари промислового призначення;
– лише на продукти харчування;
+ необов’язково.

12. Фактори ринку, залежно від яких ціна може відхилятися від вартості:
+ попиту і пропозиції;
– конкурентоспроможності продукції і підприємства;
– собівартості продукції;
– внутрішніх і зовнішніх факторів.

13. Сукупність методів формування цін –це:
– методологія ціноутворення;
– фактори ціноутворення;
+ методика ціноутворення;
– принципи ціноутворення.

14. Постійно діючі основні положення, характерні для всієї системи цін і покладені в її основу – це:
– методологія ціноутворення;
– фактори ціноутворення;
– методика ціноутворення;
+ принципи ціноутворення.

15. Функція ціни, яка виступає інструментом розподілу й перерозподілу національного доходу:
– облікова;
– стимулююча;
+ розподільна;
– вимірювальна.

16. Розподільча функція ціни реалізується за рахунок включення до її складу:
+ ПДВ;
– торгових знижок;
– прибутку;
– посередницьких надбавок.

17. Базисна ціна на ринку чистої конкуренції встановлюється:
+ визначається на ринку;
– визначається на підприємстві, виходячи із собівартості;
– визначається на основі таємної змови підприємств-виробників;
– виходячи з нормативної норми рентабельності.

18. Інфляція впливає на ціни таким чином:
+ ціни підвищуються;
– ціни знижуються;
– ціни не змінюються;
– ціни змінюються згідно зі змінами кон’юктури ринку.

19. «Цінова дискримінація» застосовується за умови, що:
– товари різні;
– ринок товару недосконалий;
+ товари однакові;
– позиція продавця на ринку сильна.

20. Етапи розрахунку ціни:
– вибір мети і визначення завдань ціноутворення та вибір методу ціноутворення;
– вибір мети, завдань, аналізу діяльності конкурентів;
– вибір мети завдань, оцінювання витрат і встановлення кінцевої мети;
+ вибір мети, завдань, визначення попиту, оцінювання витрат, методу ціноутворення і встановлення кінцевої ціни.










ТЕМА 2

 

«ФОРМУВАННЯ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ»

1. Використовуючи стратегії єдиних цін фірма:
+ встановлює однакову ціну для всіх споживачів;
– диференціює ціни залежно від змін витрат на виробництво чи реалізацію продукції;
– встановлює різні ціни для різних споживачів;
– використовує стратегію «зняття вершків».

2. Базові моделі ціноутворення базуються на:
+ витратах виробництва, конкуренції, попиті;
– валовому прибутку, пропозиції, постачальниках;
– попиті, дискримінації;
– теорії  трудової вартості.

3. Метод аукціону є різновидом моделі ціноутворення, яка базується на:
+ конкуренції;
– попиті;
– пропозиції;
– витратах підприємства.

4. На цінову еластичність не впливає:
– чинник часу;
– соціальна значущість товару;
– питома вага товару в бюджеті споживача;
+ вартість виробничих ресурсів.

5. Попит вважається нееластичним, якщо коефіцієнт еластичності:
+ менше 1;                              
– менше 0;
– більше 1;                              
– дорівнює 1.

6. До основних передумов функціонування ринку досконалої конкуренції не належить:
– відсутність цінової дискримінації;
+ державне регулювання цін;
– свобода вступу і виходу з нього;
– виробництво однорідної продукції.

7. Особливості якого ринку полягають в існуванні великої кількості продавців і покупців певного  товару:
+ вільної конкуренції;
– монополістичної конкуренції;
– монополістичного ринку;
– олігополістичного ринку.

8. Зовнішні ознаки, що не характерні для ринку монополістичної конкуренції:
– легкість проникнення на ринок;
– диференціація товарів;
+ вільний вхід і вихід на ринок продавців і покупців;
– висока інтенсивність конкуренції між підприємствами за умов значної ролі нецінової конкуренції.

9. Ринок, на якому товари різняться між собою торговельною маркою або фірмовим знаком:
– чистої монополії;
– чистої конкуренції
+ монополістичної конкуренції;
– вільної конкуренції.

10. Диверсифікація цін – це:
– сукупність загальних правил, принципів і методів розробки концепції ціноутворення;
– створення й підтримка оптимальної структури і динаміка  зміни за часом  товарів і ринків;
– грошовий вираз вартості товару;
+ свідоме встановлення різних рівнів цін на той самий товар для різних покупців.

11. Встановлення  різних сезонних знижок для покупців є прикладом :
+ диверсифікації цін за часом;
– диверсифікації цін залежно від обсягу споживання;
– добровільної диверсифікації цін покупцями;
– диверсифікації цін за категорією товарів.

12. Ринок, який складається з безлічі продавців і покупців схожого товару:
+ ринок чистої конкуренції;
– ринок монополістичної конкуренції;
– олігополістичний ринок;
– ринок чистої монополії.


13. Концепція, що описує збут товару з моменту надходження його на ринок і до моменту зняття з продажів, визначає
+ життєвий цикл товару:
– стимулювання збуту;
– комунікацію продукту;
– позиціонування товару.

14. На підвищення цін впливають такі чинники:
– за відносно стабільних доходів споживачів пропозиція перевищує попит;
– підвищення продуктивності праці;
+ неефективне використання капіталу, устаткування, робочої сили;
– зниження купівельної спроможності населення.

15. На зниження ціни впливають такі чинники:
– ажіотажний попит;
+ за відносно стабільних доходів споживачів пропозиція перевищує попит;
– заробітна плата збільшується швидшими темпами, ніж продуктивність праці й виробництво товарів і послуг;
– низька ефективність використання основного капіталу, устаткування, робочої сили.

16. Маркетингова цінова політика – це:
+ процес формування цін на товари, послуги і системи цін загалом;
– вибір ціни реалізації в межах між ціною виробництва і ринковою ціною залежно від стану ринку збуту і цілей фірми на ньому;
– заходи щодо визначення витраченої на виробництв товару (послуги) суспільної праці ;
– процес установлення цін таким чином, щоб отримати прибуток, що становить необхідну частку від обсягу продажу.






ТЕМА 3

« ЦІНА ЯК ІНСТРУМЕНТ МАРКЕТИНГОВОЇ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ»

1. Максимальна ціна товару визначається:
+ величиною попиту на товар;
– цінами конкурентів на аналогічний товар;
– найвищим рівнем сукупних витрат;
– монопольним статусом виробника.

2. Мінімальна ціна товару визначається:
– місткістю ринку товару;
+ рівнем сукупних витрат підприємства;
– коефіцієнтом еластичності попиту;
– наявністю конкурентів.

3. Функція ціни, у якій виявляється соціальна роль держави:
– облікова;
– бюджетна;
+ розподільна;
– економічна.

4. Суть розподільної функції ціни визначається:
+ можливістю відхилення ціни від вартості товару;
– визначенням ціни "як копійчаного вираження вартості товару;
– здатністю перерозподілу капіталу у виробничій сфері;
– мікросередовищем.

5. Функція ціни, яка є основним чинником регулювання пропозиції товарів на ринку:
– облікова;
+ балансуюча;
– стимулююча;
– розподільча.

6. Функція ціни, яка лежить в основі оцінювання ефективності виробництва:
– стимулююча;
– балансуюча;
– раціонального розміщення виробництва;
+ облікова.

7. Концепція ціни, на якій базується "гранична ціна»:
– психологічне сприйняття ціни;
+ відшкодування затрат;
– конкурентне ціноутворення;
– стимулювання збуту.

8. Вид ціни, до якого відносять біржова ціна:
+ оптова ціна підприємства;
– роздрібна ціна;
– оптова ціна промисловості;
– індикативна.

9. Складові елементи структури оптової ціни підприємства – це:
– собівартість продукції, нормативний прибуток;
– собівартість продукції, нормативний прибуток, ПДВ;
+ собівартість продукції, нормативний прибуток, ПДВ, акциз;
– собівартість.

10. Методологія ціноутворення – це:
– система стандартних правил визначення цін для типових умов продажу;
– основне початкове положення формування початкової ціни;
+ процес формування рівнів, структури, динаміки цін;
– система розподільчих правил.

11. Принципи ціноутворення – це:
– система стандартних правил визначення цін для типових умов продажу;
+ основне початкове положення формування початкової ціни;
– процес формування рівнів, структури, динаміки цін;
система розподільчих правил.

12. Політика ціноутворення – це:
+ система стандартних правил визначення цін для типових умов продажу;
– основне початкове положення формування початкової ціни;
– процес формування рівнів, структури, динаміки цін;
– процес розподілу.

13. Між ціною та попитом існує така залежність:
+ з підвищенням ціни попит знижується;
– з підвищенням ціни попит підвищується;
– з підвищенням попиту ціна підвищується;
– не існує закономірності.

14. Під час укладання контракту та визначення ціни сорту і якості виробу віддають перевагу такій ціні:
– твердій;
– індикативній;
– монопольній;
+ базисній.

15. Цінова знижка — це частина:
– собівартості торговельного підприємства;
– торговельної надбавки;
+ відпускної ціни виробника, що передається торго­вельному підприємству;
– податку на додану вартість.

16. Якщо ціна встановлюється нижчою, ніж у конкурентів, на короткий термін, пропонується така стратегія:
– "збирання вершків";
– психологічного впливу;
– лідера на ринку;
+ просування на ринок.




ТЕМА 4
«СИСТЕМА ЦІН ТА ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ»

1. Ціни, які зазначаються у ф’ючерсних угодах:
– монопольні;
+ біржові;
– індикативні;
– комісійні.

2. Розподільча функція ціни реалізується за рахунок включення до її складу:
– посередницьких надбавок;
+ ПДВ;
– прибутку;
– торгових знижок.

3. Стимулююча функція ціни для виробника нової продукції переважно проявляється через:
+ встановлення в ціні більш високого рівня прибутку;
– збільшення самої ціни;
– зменшення ставки ПДВ;
– збільшення ставки акцизного збору.

4. Фактори маркетингового ціноутворення – це:
+ зовнішні і внутрішні;
– фактори попиту і пропозиції;
– фактори виробництва і продажу;
– фактори мікро – і макросередовища.

5. До факторів попиту не належить:
– смаки споживачів;
– якісні характеристики товару;
– споживчі властивості товару;
+ рівень інфляції.

6. Види державного регулювання цін:
+ пряме і непряме;
– пряме і державне;
– державне і ринкове;
– пряме і ринкове.

7. Сільськогосподарські підприємства розраховуються з підприємствами переробної промисловості за такими цінами:
+ закупівельними;
– розрахунковими;
– роздрібними;
– гнучкими.

8. Ціни, які встановлюються в рамках стратегії неокруглених цін або стратегії цінових лімітів
– престижні ціни;
+ психологічні ціни;
– гнучкі ціни;
– єдині ціни.

9. Ціни, які використовують у торгівлі :
+ роздрібні;
– прейскурантні;
– порівняльні;
– середні.

10. Ціни, які встановлюються державою в особі будь-яких органів влади і управління:
+ фіксовані ціни;
– вільні ціни;
– закупівельні ціни;
– зовнішньоторговельні цени.

11. Ціна, яка  встановлюється в договорі купівлі – продажу і не підлягає зміні:
+ тверда;
– ринкова;
– номінальна;
– кована.

12. Ціна, що дорівнює витратам виробництва плюс прибуток на весь авансований капітал:
+ виробництва;
– оптова;
– базисна;
– ринкова.

13. Ціна на ринку покупця:
+ ціна попиту;
– ціна виробництва;
– ринкова;
– вільна.

14. Ціна, яка встановлюється договором залежно від певних умов на певну дату:
– тверда;
+ змінювальна;
– ринкова;
– оптова.

15. Державою планується, рекомендується і стимулюється така ціна:
– вільна, договірна;
– фіксована;
+ індикативна;
– регульована.

16. Держава купує продукцію у сільськогосподарських виробників за
такими цінами:
– виробничими;
+ закупівельними;
– оптовими;
– роздрібними.

17. Ціни світового товарного ринку, які найбільш об’єктивно враховують ринкові фактори:
– розрахункові ціни;
+ біржові ціни;
– прейскурантні ціни;
– ціни пропозицій.









ТЕМА 5. «ФАКТОРИ МАРКЕТИНГОВОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ»

1. Категорія факторів, що впливає на формування ціни нового товару у фазі зрілості:
+ фактори конкуренції;
– вартісні фактори;
– ринкові фактори;
– споживачі.

2. Ціна, характерна для товару на стадії зрілості:
+ гнучка;
– прориву на ринок;
– ступінчастих премій;
– знижки.

3. Ціна, характерна для нових іміджних товарів:
– гнучка;
+ зняття вершків;
– домінантна;
– націнки.

4. Мета маркетингової цінової політики, що реалізується за рахунок зменшення ціни на одиницю товару:
+ забезпечення збуту;
– утримання ринку;
– максимізація прибутку;
– взаємозв’язок з постачальниками.

5. Залежність між ціною і відповідним їй рівнем попиту характеризується:
+ кривою попиту;
– кривою пропозиції;
– співвідношенням попиту і пропозиції;
– ціною рівноваги.

6. Фактор, що не впливає на величину попиту:
– потреба в товарі;
– платоспроможність потенційних споживачів;
+ наявність заміни або конкурентів;
– конкуренти.

7. Валові витрати виробництва визначають:
+ мінімальну величину  ціни;
– максимальну величину ціни;
– середню величину ціни;
– початкову величину ціни.

8. Фактор ціноутворення який контролює фірма:
уряд, законодавчі органи;
конкуренти;
учасники каналів розповсюдження;
+ рівень витрат.

9. Фактори, що впливають на формування ціни нового товару у фазі зрілості –це:
+ фактори конкуренції;
– вартісні фактори;
– ринкові фактори;
– споживачі.

10. Ціна характерна для товару на стадії зрілості:
+ гнучка;
– прориву на ринок;
– ступінчастих премій;
– тверда.

11. Ціна, характерна для нових іміджних товарів:
– гнучка;
+ зняття вершків;
– домінантна;
– фіксовані.

12. Залежність між ціною і відповідним їй рівнем попиту характеризується:
+ кривою попиту;
– кривою пропозиції;
– співвідношенням попиту і пропозиції;
– ціною рівноваги.

13. Попит на товар визначає:
+ верхній рівень ціни, який може встановити підприємство;
– нижній рівень ціни, який може встановити підприємство;
– початковий рівень ціни, який може встановити торгівля;
– кінцевий рівень ціни, який може встановити торгівля.

14. Валові витрати виробництва визначають:
+ мінімальну величину  ціни;
– максимальну величину ціни;
– середню величину ціни;
– початкову величину цени.

15. Рівень ціни, що формується з урахуванням як витрат виробництва, так і споживчого попиту: 
– максимальний;
+ оптимальний;
– мінімальний;
– початковий.

16. Метод ціноутворення, для якого особливо важливою є цінова еластичність попиту:
– повних витрат виробництва;
– структурної аналогії;
+ аналіз беззбитковості й одержання цільового прибутку;
– на основі «цінності товару» для споживача.

17. Метод ціноутворення, основою якого є побудова графіка беззбитковості:
– метод повних витрат;
+ метод одержання цільового прибутку;
– структурної аналогії;
– метод «цінності товару»для споживача.

18. Верхню межу „можливої ціни” на товар формує:
+ ціни конкурентів;
– собівартість продукції;
– ринковий попит на товар;
– ринкова пропозиція.






ТЕМА 6

« МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ЦІНОУТВОРЕННЯ В СИСТЕМІ МАРКЕТИНГУ»
1. Перевага встановлення ціни за методом визначення споживної вартості полягає в тому, що ціна:
позбавлена впливу випадкових ринкових факторів;
+ найповніше відображає усі види корисності товару;
– не позбавлена впливу держави;
– позбавлена впливу держави.

2. Недоліки, властиві методу визначення ціни товару відповідно до рівня конкуренції на ринку:
невисока надійність;
– по суті, це метод спроб та помилок;
+ потребує попередніх ґрунтовних досліджень стану конкуренції;
– є недостатньо оперативним.

3. Знижки, що являють собою зменшення ціни для споживачів, що купують велику кількість товару, – це:
– торгові знижки;
+ знижки за кількість придбаної продукції;   
– сезонні знижки;
– функціональні знижки.

4. Знижки, що надаються посередникам, що безпосередньо займаються реалізацією продукції (торговельним організаціям, ділерам, дистриб’юторам):
– торгові знижки;
– знижка на оборот;
+ сконто;
– сезонні знижки.

5. Знижки, що надаються споживачам у вигляді надання безкоштовних послуг, безкоштовних зразків тощо:
+ торгові знижки;
– знижка за оборот;
– сезонні знижки;
– приховані знижки.





6. Бонусна знижка –це:
– сезонна знижка;
– оптова знижка постійним клієнтам;
– функціональна знижка;
+ кількісна знижка.

7. Кумулятивні знижки:
+ це накопичувальні знижки;
– можуть бути засновані лише в оптовій торгівлі;
– є кількісними знижками;
– можуть бути використані як знижки за лояльность.

8. Концепція ціноутворення, що враховує маркетингові витрати та фіксовані націнки на прибуток:
+ орієнтація на витрати
– орієнтація на попит
– орієнтація на конкурентів
– орієнтація на державу.

9. Концепція ціноутворення, що враховує  доходи клієнтів і умови завоювання ринку:
– орієнтація на витрати;
+ орієнтація на попит;
– орієнтація на конкурентов;
– орієнтація на державу.

10. Знижка,що надається покупцям не під час активного продажу товару:
– прогресивна;
– бонусна;
+ сезонна ;
– звичайна.

11. Знижка, заснована на загальній сумі купівель клієнта за певний період:
– прогресивна;
+ бонусна;
– сезонна ;
– звичайна.

12. Метод ціноутворення, який базується на обліку цін конкурентів:
+ на основі поточного рівня цін;
– на базі закритих торгів;
– на основі цінності товару;
– нарахування визначеної націнки на собівартість товару.

13. Метод установлення ціни, який відштовхується від очікуваних цінових пропозицій конкурентів:
+ тендерне ціноутворення
– на базі закритих торгів
– на основі цінності товару
– нарахування визначеної націнки на собівартість товару.

14. Метод розрахунку початкової (вихідної) ціни, який є найпростішим:
+ ціна, установлена за принципом «середні витрати + прибуток»;
– ціна, установлена залежно від рівня конкуренції;
– ціна, установлена на підставі вивчення попиту і пропонування;
– ціна, установлена залежно від споживчої вартості.

15. Методи ринкового ціноутворення:
– максимізація прибутку;
+ «витрати плюс»;
– максимальне збільшення обсягу продаж;
– проникнення на ринок.

16. Маркетинговий підхід ціноутворення формується на основі:
– витрат;
+ оцінювання споживчої вартості;
– обсягу збуту;
– пропозиції.

17. Основні аспекти ціни в маркетингу пов’язані з:
– конкуренцією, попитом, пропозицією;
– умовами зовнішнього середовища, кон’юнктурою ринку;
– конкуренцією, попитом, пропозицією, умовами зовнішнього середовища, кон’юнктурою ринку;
+ зі споживчою вартістю товарів, оцінками тих, хто виробляє/обмінює товар, тим, що ціна прямо пропорційна від виробника до кінцевого споживача.













ТЕМА 7

«ПРОЦЕДУРА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ»

1. Зменшення ціни товару на ринку призводить до:
– зменшення потрібної кількості товару;
+ збільшення потрібної кількості товару;
– аж ніяк не позначається на потрібній кількості товару;
– збільшення або зменшення пропонованої кількості товару залежить від інших умов.

2. “Ініціативна зміна цін” як маркетинговий прийом ціноутворення передбачає:
зниження цін на товари;
– підвищення цін на товари;
+ як зниження, так і підвищення цін на товари;
– аналіз конкуренції.

3. В Україні діють такі  ціни на споживчі товари:
– фіксовані;
– регульовані;
– вільні;
+ регульовані та вільні.

4. Умови постачання товарів відбивають такі ціни:
– закупівельні;
+ франко;
– роздрібні;
базисні.

5. Для товару, виробництво якого скорочується або
припиняється, застосовується  стратегія:
– гнучкої ціни;
– сегмента ринку;
– довгострокової ціни;
+ ціноутворення на товари, зняті з виробництва.

6. Торговельна надбавка – це:
– частина податку на додану вартість;
– частина собівартості продукції виробника;
– витрати торговельного підприємства;
+ витрати торговельного підприємства та податок на  додану вартість.


7. Цінова стратегія, яку використовують виробники, що прагнуть підробляти товар відомих марок:
– стратегія «зняття вершків» ;
– стратегія підвищеної ціни;
+ стратегія пограбування;
– стратегія показового блиску.

8. Під час розробки другого етапу цінової стратегії необхідно:
– визначити потенційних конкурентів;
– уточнити маркетингову стратегію;
– уточнити фінансові цілі;
+ проаналізувати сегментний ринок і конкуренцію.

9. У першу чергу постачальники великих партій продукції орієнтуються:
+ на конкуренцію;
– споживчу вартість;
– на витрати;
– рекламу.

10. Розпочинається розрахунок початкової ціни із:
+ формування завдання ціноутворення з урахуванням довгострокової мети;
– встановлення верхньої та нижньої меж ціни;
– порівняння ціни з цінами товарів конкурентів;
– вибору методу ціноутворення.




ТЕМА 8

« КОРИГУВАННЯ ЦІНИ»


1. Вільними цінами не можна вважати ціни, які:
+ встановлюються відповідними органами державного управління;
– встановлюються виробниками продукції і послуг на власний роз­суд;
– встановлюється виробниками на підставі витрат;
– встановлюється з урахуванням обмеження на націнку.

2. Якщо будь-яка кількість товару продається за однаковою ціною, то попит на цей товар є:
+ абсолютно еластичним;
– абсолютно нееластичним;
– еластичним;
– попитом одиничної еластичності.

3. Постійні витрати фірми – це
+ витрати, які несе фірма навіть у тому випадку, якщо продукція не виробляється;
– витрати на ресурси за цінами, що діяли у момент їх придбання;
– мінімальні витрати виробництва будь-якого обсягу продукції за найбільш сприятливих умов виробництва;
– витрати на відрахування заробітної плати працівникам.

4. Непрямий податок, що стягується з товарів, які переміщуються через митний кордон – це:
+ мито;
– акцизний збір;
– ПДВ
– податок на прибуток.

5. Одиниці виміру, в яких може встановлюватися акцизний збір:
– у відсотках до митної вартості імпортованих товарів;
+ в твердих сумах з одиниці товарів, що імпортуються;
– у відсотках до обороту, що включає митну вартість, ввізне мито, акцизний збір;
– не існує одиниця виміру.

6. Ставка оподаткування, що згідно із Законом «Про податок на додану вартість» застосовується в Україні:
– 20% і 17%;
– 0% і 17%;
– 20% і 10%
+ 20% і 0%.
7. Непрямий податок, що включається до ціни товару, має назву специфічний акциз:
+ акцизний  збір;
– ПДВ;
– мито;
– податок на прибуток.

8. До прихованих цінових знижок зараховують такі:
– для постійних партнерів;
+ на страхування;
– для іноземних партнерів;
– за продаж несезонного товару.

9. Торгова надбавка установлюється, як правило, у відсотках до:
+ вільної відпускної ціни (без ПДВ);
– трансфертної ціни;
– індикативної ціни;
– ціни придбання товару (без ПДВ).  

10. Дисконтна знижка з ціни товару – це:
– знижка за позасезонну покупку;
– знижка для постійних покупців;
– знижка за прискорення оплати товару;
+ знижка під час комплексної закупівлі товаров.

11. Виділяють такі види коригування цін:
– знижки повернення;
– знижки;
– цінові стимули, знижки, не округлені ціни;
– знижки, не округлені ціни, географічні коригування, цінові стимули, повернення.

12. Виплати покупцям з боку продавців – це:
+ повернення;
– уцінка;
– зниження;
– метод стимулювання збуту.

13. Ціни, що закінчуються на непарну цифру, називаються:
– гнучкими;
– непарними;
– спадними;
+ не округленими.


14. До групи «тимчасові знижки з ціни» не належать умови повязані з: 
– сезонним розпродажем товарів;
– терміновістю купівлі товарів;
+ терміновістю споживання, використання товарів;
– терміновістю оплати за товар.

15. За комерційною природою знижка може бути одна з двох типів:
+ планова, тактична;
– кумулятивна, некумулятивна;
– тимчасова, функціональна;
– функціональна, планова.

16. Знижка на замовлення – це знижка:
– на товари-новинки;
– на останню партію;
+ коли вартість замовлення перевищує обумовлену суму;
– на товари-новинки, на останню партию.

17. До тактичних знижок відносять:
– кількісні, функціональні;
– касові, фінальні;
– планові, сезонні;
+ кількісні, функціональні, касові, фінальні.

18. Планові знижки формуються за рахунок:
+ накладних витрат;
– прибутку;
– накладних витрат, прибутку;
– резервного фонду.


ТЕМА 9

«ОСОБЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКОВОЇ КОН’ЮНКТУРИ У ЦІНОУТВОРЕННІ»

1. Використання патентів на винаходи є наслідком:
– сумлінної конкуренції;
– несумлінної конкуренції;
+ досконалої конкуренції;
– цінової конкуренції.

2. Загальні (прості) знижки являють собою:
– знижки для посередників;
– знижки за оплату готівкою;
– знижки з базової ціни;
+ знижки з прейскурантної  або довідкової ціни.

3. Підприємство використовує дискримінаційні ціни для того, щоб реалізовувати товари чи послуги:
– за однаковими цінами;
+ за різними цінами без врахування відмінностей у витратах;
– за різними цінами з врахуванням відмінностей у витратах;
– за однаковими цінами без врахування відмінностей у витратах.

4. Ознаками монополізованого ринку є:
+ панування одного підприємства, яке господарює і встановлює ціни на товар;
– товар або послуга певного підприємства є диференційованим, отже, підприємство має деяку монополію у встановленні цін на свій товар, але водночас ця монополія обмежена наявністю конкурентних замінників товару;
– існує вільний вхід і вихід як на ринку виробників, так і на ринку покупців;
– таємні змови між підприємствами.

5. Якщо, незважаючи на зміни ціни товару, загальна виручка не змінюється, коефіцієнт цінової еластичності:
– більше 1;
+ рівний 1;
– менше 1;
– рівний 0.

6. Ринок товарів і послуг знаходиться в рівноважному стані, якщо:
– попит дорівнює пропозиції;
– ціна дорівнює витратам плюс прибуток;
– рівень технології змінюється поступово;
+ обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту.

7. Якщо ринкова ціна нижче рівноважною, то:
+ виникає дефіцит товарів;
– з'являються надлишки товарів;
– формується ринок покупця;
– падає ціна ресурсів.

8. Закон попиту припускає, що:
– перевищення  пропозиції над попитом викликає зниження ціни;
– якщо прибутки у споживачів ростуть, вони зазвичай купують більше товарів;
– крива попиту зазвичай має позитивний нахил;
+ коли  ціна товару падає, обсяг запланованих закупівель росте.

9. Цінова еластичність попиту буде вищою:
– на товари першої необхідності, ніж на предмети розкоші;
– чим більше альтернативні витрати;
+ чим менше потрібний товар споживачеві;
– на предмети розкоші, ніж на товари першої необхідності.

10. Статистична залежність між обсягами продажу і цінами – це:
+ функція попиту;
– функція пропозиції;
– функція цени;
– функція ринку.

11. Час існування товару від початку його виробництва до морального старіння і виходу з ринку називається:
– кон'юнктура  ринку;
+ життєвий цикл товару;
– розподіл товару;
– інноваційна политика.

12. Етап ЖЦТ, на якому стабілізується попит, знижуються витрати, підвищуються ціни:
– етап впровадження;
+ етап зростання;
– етап зрілості;
– етап спаду.

13. Функція, яка визначає ціну як грошовий вираз вартості товару:
– стимулююча;
+ облікова;
– розподільча;
– збалансування попиту і пропозиції.


14. До кількісних показників облікової функції ціни належить:
+ національний дохід;
– рентабельність ;
– продуктивність праці;
– собівартість.

15. Функція ціни, яку посилює стимулююча функція:
+ балансування попиту і пропозиції;
– засобу раціонального розміщення виробництва;
– облікову;
– стимулюючу.

16. Результативність маркетингових досліджень залежить від дотримання умов:
– науковості, пріоритетності;
– систематичності, науковості, гнучкості політики;
– комплексності, науковості;
+ комплексності, систематичності, науковості та відповідні до принципів чесної конкуренції.

17. Сукупність умов, що склалися на ринку в певний момент часу – це:
+ кон’юнктура;
– комплекс;
– конкуренція;
– система.

18. Риси кон’юнктури:
+ мінливість;
– науковість;
– послідовність;
– комплексність.














ТЕМА 10

«МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ЦІНОУТВОРЕННЯ»


1. Стратегія високих цін найефективніша у випадках, коли основну частку ціни становлять:
+ змінні витрати;
– постійні витрати;
– прибуток;
– маржинальний дохід.

2. Цінова стратегія ціноутворення передбачає визначення:
– конкретної ціни;
+ рівня й динаміки цін;
– діапазону зміни ціни.
– маржі.

3. Економічні умови, необхідні для використання стратегії преміального ціноутворення:
– попит еластичний;
+ є патентний захист товару;
– є високе завантаження виробничих потужностей;
– нееластичний пропит.

4. Цінова стратегія, що передбачає умову наявності низького ефекту масштабу:
+ преміальна;
– нейтральна;
– прориву;
– знижки.

5. Якщо підприємство з метою отримання найбільшого прибутку тимчасово встановлює найвищу ціну, застосовується така стратегія:
+ "збирання вершків";
– психологічного впливу;
– просування на ринок;
лідера на ринку.

6. Якщо ціна встановлюється відносно сталою на деякий час, пропонується така стратегія:
– плинної спадної ціни;
+ довгострокової ціни;
– сегмента ринку;
– гнучкої ціни.
7. За перетину кривих попиту і пропозиції утворюється точка:
+ рівноваги;
– беззбитковості;
– прибутку;
– попиту.

8. Цінова еластичність показує:
– ступінь чутливості попиту на один товар до зміни ціни на інший;
– відсоткову зміну однієї змінної як результат одновідсоткової зміни іншої змінної;
+ відсоткову зміну попиту за зміни ціни на 1% ;
– відсоткову зміну попиту за зміни ціни на 100%.

9. Характер попиту, якщо при підвищенні ціни обсяг купівель практично знижується до нуля:
+ абсолютно еластичний;
– відносно еластичний;
– абсолютно нееластичний;
– відносно нееластичний.

10. Підприємство виходить на ринок з великою партією товару, який збуває за низькою ціною, стратегія яку використовує підприємство:
+ стратегію низьких цін;
– стратегію диференційованих цін;
– стратегію цін масових закупок;
– стратегію стабільних цін.

11. На підприємствах, що виробляють модні вироби високої якості, застосовується така стратегія:
– психологічного впливу;
– лідера на ринку;
+ престижної ціни;
– просування на ринок.

12. Якщо ціна встановлюється відповідно до змін кон’юнктури ринку, пропонується стратегія:
– сегмента ринку;
– довгострокової ціни;
+ гнучкої ціни;
– “збирання вершків”.

13. Встановлення ціни «за географічним принципом», як правило, передбачає таку стратегію:
– дорожче пропонуються товари місцевим та дешевше — віддаленим покупцям;
– дешевше пропонуються товари місцевим та дорожче — віддаленим покупцям;
+ ціна встановлюється залежно від зони (віддаленості) розміщення торговельних закладів;
– визначається одна ціна на території всієї держави.








































ТЕМА 11

«ЦІНОУТВОРЕННЯ В МІЖНАРОДНОМУ МАРКЕТИНГУ»

1. До цін, що діють у зовнішній торгівлі, відносять:
+ контрактні;
– вільні;
– оптові;
– роздрібні.

2. Індикативні ціни встановлюються:
– на продукцію монопольних утворень;
– на продукцію підприємств державного сектору;
+ на товари експорту-імпорту;
– на побічні товари.

3. Демпінговою вважається ціна, яка:
– суттєво більш висока, ніж за звичайних операцій;
– обмежує право окремих споживачів;
+ суттєво більш низька, ніж за звичайних операцій;
– не змінюється.

4. У структуру імпортної ціни на продукцію  входить:
– ввізне мито;
– вивізне мито;
– транспортні витрати;
+ ввізне мито, вивізне мито, транспортні витрати.

5. З метою повноти сплати податків на окремі імпортні товари встановлюється:
– індикативна ціна;
+ мінімальна митна вартість;
– тверда ціна;
– демпінгова ціна.

6. Ціни світового товарного ринку, які найбільш об’єктивно враховують ринкові фактори:
– розрахункові ціни;
– ціни фактичних угод;
+ біржові ціни;
– ціни пропозицій.

7. Передача товарів між підрозділами фірми здійснюється за цінами:
– гнучкими;
– оптовими;
+ трансфертними;
– закупівельними.

8. Ціна, що вказана в рахунках-фактурах у міжнародній комерційній діяльності називається:
– ціною експорту;
+ інвойсною;
– ціною імпорту;
– світовою ціною.

9. Ціна, що відображає найбільші представницькі угоди з певного товару на міжнародному ринку, називається:
+ світовою;
– інвойсною;
– ціною міжнародних бірж;
       ціною міжнародних торгів.





























ТЕМА 12

«ОЦІНЮВАННЯ ПОМИЛКИ І РИЗИКУ В ЦІНОУТВОРЕННІ»

1. Дія цінового ризику орієнтує керівництво підприємства на:
– пошук нових ринків збуту продукції;
+ підвищення конкурентоспроможності;
– диверсифікацію;
– втрати частини прибутку.

2. Під ризиком прийнято розуміти:
– загрозу втрати суб'єктам господарювання частини прибутку унаслідок здійснення певної діяльності;
– ситуативна характеристика діяльності, що може мати невідомий результат і несприятливі наслідки в разі неуспіху;
– збиток;
+ загрозу втрати суб'єктам господарювання частини прибутку унаслідок здійснення певної діяльності, ситуативна характеристика діяльності, що може мати невідомий результат і несприятливі наслідки в разі неуспіху.

3. Першим етапом оцінювання ступеня цінового ризику є:
+ визначення ймовірності виникнення ризику;
– оцінка можливих утрат при ризиковій ситуації;
– установлення граничного значення рівня ризику;
– аналіз мікросередовища.

4. Наслідки якісного оцінювання цінового ризику рекомендується класифікувати як:
– внутрішні, зовнішні;
– постійні, тимчасові, збутові;
– економічні, соціальні, фінансові;
+ фінансові, збутові, тимчасові, соціальні.

5. Процес оцінювання ризиків складається з етапів:
– підготовчий, основний;
+ виявлення варіантів вирішення проблеми, визначення негативних наслідків, визначення інтегральної, якісної, кількісної сторони ризику;
– експертний, розрахунково-аналітичний, статистичний;
– економіко-статистичний, експертний.

6. Оцінювання цінових ризиків здійснюється за допомогою методів:
– економіко-статистичних, експертних;
+ розрахунково-аналітичних, економіко-статистичних, аналогових, експертних;
– абстрактно-логічних, економіко-статистичних, розрахункових, економіко-статистичних;
– експертних, розрахунково-аналітичних, статистичних.


7. Класифікація ризиків за сферами операційної діяльності включає:
+ виробничий, комерційний ризик;
ринковий, специфічний ризик;
ціновий, економічний ризик;
структурний, економічний ризик.

8. До факторів прямого впливу на ризик належать:
+ законодавство, податкова система, конкуренція;
політичне, економічне та екологічне оточення;
стратегія підприємства, сукупні витрати, цілі підприємства;
ресурси і їх використання, якість і рівень використання маркетингу.
                  
9. Ціновий ризик – це:
загроза неотримання бажаних результатів;
загроза втрати суб’єктом господарювання частини прибутків внаслідок здійснення виробничої діяльності;
загроза отримання бажаних результатів;
+ загроза втрати суб’єктом господарювання частини прибутків внаслідок здійснення цінової політики.


ТЕМА 13

«ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ЦІНОУТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ»
1. Антимонопольне регулювання передбачає різні заходи у разі порушення підприємствами ділових відносин, а саме:
– дискримінацію щодо інших підприємств;
– відмову надавати окремим клієнтам, особливо посередникам і підприємствам роздрібної торгівлі;
+ встановлення будь-яких примусових умов під час укладення договорів на постачання товарів, сировини, що насамперед неприйнятні для споживача;
– антимонопольне регулювання не передбачає примусових умов.

2. Державному регулюванню у сфері ціноутворення насамперед піддаються:
+ ціни на продукцію недержавних підприємств;
– ціни на продукцію підприємств державної власності;
– ціни на продукцію підприємств, які займаються роздрібною торгівлею;
– ціни на продукцію підприємств, які займаються дрібнороздрібною торгівлею.

3. Загалом регулювання цін може бути:
– пряме;
– непряме;
+ пряме і непряме;
– державне.

4. Регулювання, що здійснюється через встановлення певних правил ціноутворення:
+ пряме;
– непряме;
– примусове;
– добровільне.

5. До економічних методів державного регулювання цін зараховують такий:
– встановлення граничного рівня ціни;
+ надання податкових пільг;
– встановлення граничного рівня торговельної надбавки;
– встановлення фіксованої ціни.

6. До регульованих цін відносять:
+ ціни, встановлені федеральними або регіональними органами ціноутворення, що функціонують при відповідних органах влади;
– граничні ціни;
– ціни, які встановлюються відповідними державними органами та затверджуються Управлінням з питань цінової політики;
– ціни, що встановлюються підприємствами на ринку монополістичної конкуренції.

7. Вільними цінами не можна вважати ціни, які:
+ встановлюють відповідні органи державного управління;
– встановлюють виробники продукції і послуг на власний розсуд;
– встановлюють виробники на підставі витрат;
– встановлюють з урахуванням обмеження на націнку.

8. До форм прямого втручання держави в процес ціноутворення не відносять:
+ встановлення фіксованих цін і тарифів;
– декларування цін;
– застосування пільгового оподаткування;
– загальне заморожування цін.

9. До адміністративних методів державного регулювання цін зараховують такий:
– установлення податкових пільг;
– насичення ринку товарами;
+ установлення граничного рівня торговельної надбавки;
– регулювання фіксованих цін.

10. Закон України, який регулює питання ціноутворення:
– Закон України « Про ціни в Україні»;
– Закон України «Про ціноутворення в Україні»;
+ Закон України «Про ціни і ціноутворення»;
– Закон України « Про ціни і ціноутворення в Україні».

11. 3а способом впливу методи державного регулювання цін діляться на:
+ прямі, непрямі;
– економічні, соціальні;
– адміністративні, нормативні;
– зовнішні, внутрішні.



ТЕМА 14

«ЦІНОУТВОРЕННЯ БРЕНДІВ»

1. Як визначення марки може бути використано:
– марка – це заголовок;
– марка – це форма;
– марка – це персонаж;
+ марка – як заголовок, як форма, як персонаж.

2. Середня цінова премія на провідні марки продовольчих товарів становить:
– 100%;
+ 40%;
– 19%;
– 50%.

3. Торговельні марки є:
– одним з найдорожчих активів фірми;
– більше, ніж просто товари і послуги;
– нематеріальний, але надзвичайно важливий компонент діяльності фірми;
+ одним з найдорожчих активів фірми, надзвичайно важливий компонент діяльності фірми.


4. Найбільш точним визначенням марочного ціноутворення є:
– традиційне ціноутворення;
– використання гнучких цінових стратегій;
+ використання інтегрованих з позицією марки складових її портрета, для визначення цін на пропоновані під її ім’ям товари і послуги;
– традиційне ціноутворення, використання гнучких цінових стратегій.

5. Бренд – це:
– марка, але з повними властивостями;
+ марка, що сприйнята логікою і серцем покупця, споживача внаслідок цілеспрямованих, високозатратних дій фірми;
– поняття, яке якби його не було, то слід було придумати;
– марка, але з повними властивостями, марка, що сприйнята логікою і серцем покупця, споживача внаслідок цілеспрямованих, високозатратних дій фірми.

6. Створення бренда:
– бажано для кожної фірми, але воно не завжди може бути підкріплене можливостями;
+ дорога, трудомістка, клопітка кваліфікована праця, яку можуть собі дозволити крупні, фінансово стійкі компанії;
– необов’язкове для всіх фірм, оскільки передбачає виникнення ризику;
– бажано для  всіх товарів.

7. Назвіть найпоширеніші недоліки методів розрахунку капіталу бренда:
– не враховують результату від застосування бренда, а тільки витрати на нього;
– нездатні враховувати обсяги продажу під певним брендом;
– важко підібрати небрендовий товар, з яким можна було б порівняти обсяги продажу брендового;
+ не враховують результату від застосування бренда, а тільки витрати на нього, не здатні враховувати обсяги продажу під певним брендом.

8. Кількість рівнів чинників лояльності до торговельних марок:
– 2;
+ 3;
– 4;
– 5.


3 комментария:

  1. ВСЕ ЧИТАЙТЕ ЦЕ ЗАВДАННЯ НА ЯК ВІДПОВІДАЮТЬ МОЮ КРЕДИТУ З ЛЕГІТОВОЇ ТА ДОБРОВОЇ КРЕДИТНОЇ КОМПАНІЇ Мене звуть Керстін Ліс, я шукав кредит, щоб погасити свої борги, усі, кого я зустрів, шахраювали і брали гроші, поки нарешті не зустріли пана, Бенджаміна Брейль Лі Він міг дати мені позику в розмірі 450 000,00 R. Він також допоміг деяким моїм колегам. Я сьогодні говорю як найщасливіша людина у всьому світі, і я сказав собі, що будь-який позикодавець, який рятує мою родину від нашого бідного становища, я скажу ім'я всьому широкому світові, і я так радий сказати, що моя родина повертається назавжди, тому що мені була потрібна позика, щоб почати своє життя на всьому протязі, оскільки я єдина мама з 3 дітьми, і весь світ здавався, що він висить на мені, поки я не мав на увазі, що Бог послав позикодавця, який змінив моє життя і що в моїй родині, БОГ, що побоюється кредитора, містер, Бенджамін, він був Спаситель БОГ, посланий рятувати мою сім'ю, і спочатку я думав, що це стане неможливим, поки я не отримаю позику, і запросив його до своєї сім'ї -Усім учаснику, від якого він не відмовився, і я пораджу будь-кому, хто справді потребує позики, звернутися до пана Бенджаміна Брейля Лі електронною поштою за адресою (lfdsloans@outlook.com), оскільки він є найбільш розуміючим і добрим сердечним кредитором I коли-небудь зустрічалися з турботливим серцем. Він не знає, що я роблю це, поширюючи свою доброзичливість у відношенні до мене, але я вважаю, що я повинен поділитися цим питанням з усіма вами, щоб звільнити себе від аферистів, будьте обачливими з імперсонаторів і зв’яжіться з правильною кредитною компанією. Надішліть нам електронну пошту через: lfdsloans@outlook. com або whatsapp + 1-989-394-3740. .

    ОтветитьУдалить
  2. я хочу поділитися своїм свідченням про те, як пан. Бенджамін допоміг мені позику у розмірі 2 000 000,00 доларів для фінансування мого проекту вирощування марихуани. Я дуже вдячний і пообіцяв поділитися цією законною фінансовою компанією з усіма, хто шукає спосіб розширити свій бізнес-проект. . фінансова компанія. всі, хто звертається за фінансовою підтримкою, повинні зв’язуватися з ними за адресою 247officedept@gmail.com. Пан Бенджамін також працює у WhatsApp + 1-989-394-3740, щоб полегшити завдання будь-якому заявнику.

    ОтветитьУдалить